2014. október 2., csütörtök

Aktív vagy passzív 3D ? 2014-ben Magyarországon

Ebben a kis szösszenetben nem a technológiákról szeretnék beszélni mivel azt egy korábbi bejegyzésemben már megtettem. Most a jelenlegi helyzetről a 3D piacon valamint ennek hatását Magyarországon.

2014-ben a magyarországi Tv forgalmazóknak azaz álláspontja hogy a 3D mint olyan lecsengett. Már nem a 3D miatt vásárolnak az emberek televíziót hanem a Smart tulajdonságok, esetleg a jobb képminőség miatt. Ezért változtattak is a gyártók a  hozzáállásukon a 3D-vel kapcsolatban. Főként az aktív 3Dt támogató gyártók. Az utóbbi időben lényegesen megemelkedett a Passzív 3D-s tvt vásárlók száma. Mivel több szemüveg jár  TV-hez valamint olcsóbb beszerezni ezeket a szemüvegeket. Lássuk hogyan is állunk most! Az aktív technológiát támogatók már nem adnak ajándék szemüveget a TV-hez. Sőt az utóbbi időben a kis méretűekhez(itt a 40" alatti TV-re gondolok) nem is adnak, valamint a belépő színtő modellek nagyobb méretekben sem kapnak gyári tartozékként szemüveget. Erre válaszul a Passzív gyártók is lecsökkentették a dobozban lévő szemüvegek számát 2 db-ra a korábbi 4-6 db-ról. A pluszban vásárolható szemüvegek árát viszont csökkentették a gyártók így egy aktív 3Ds TV-hez akár mér 2500Ft ért is vásárolhatunk szemüveget.

A Polarizált(passzív) technológiának viszont van egy előnye ami az utóbbi időben egyre nagyobb körben terjed el a köztudatban. Ez pedig a Dual Play nevet kapta az LG-nél. Ennek az a lényege hogy a konzolos játékosok, akik eddig osztott képernyőn játszottak most már tudnak mindketten teljes  képernyőn játszani, úgy hogy nem látják a másik játékosnak szánt képet. Ehhez természetesen nem jó a televízióhoz kapott 3Ds szemüveg. De ennek a szemüvegpárnak az ára nem kerül olyan sokba 3000Ft körül van.


Polarizált szemüvegben lehet kapni gyerek méretben is szemüveget valamint szemüvegeseknek Clippet is.


Összességében a magyar piacon jelenleg ha a 3Dt nézzük szempontként sokkal több passzív technológiás TVt vásárolnak az emberek. Élményben minimális különbséget lehet mondani viszont ha mint vásárolható tartozékot nézzük  gazdaságosabban jöhet ki a vásárló egy ilyen TV-vel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése