2014. szeptember 23., kedd

Valós 100Hz-es panel!

Televízió vásárláskor általában mindig feltétel hogy legalább 100hz-es legyen egy tv képfrissítése. Itt természetesen van hogy nem vagyunk tisztában a definíció jelentésével vagy azzal hogy a mai Tv-k 90%-ra rá van írva hogy 100Hz XXX. Ebben próbálok most segíteni nektek.

Mi a Képfrissítés:

Képfrissítésnek nevezzük az egy másodpercre jutó megjelenítendő képek számát, aminek a mértékegysége a Hz.

Alap 50Hz-es TV-k

Itt a Tv nem avatkozik közbe, hanem ugyanúgy megjeleníti a bejövő jelet, legyen az egy akármilyen jel. A Tv-n egy képkocka 1/50 másodpercig lesz látható. Ilyen Tv-k már nem nagyon vannak a piacon.

Nem valódi más néven Kamu 100Hz

Itt a Tv elektronikája közbe avatkozik, méghozzá úgy, hogy minden valódi képkocka közé a Tv beiktat egy fekete képkockát.
Hivatalosan azért jelentek meg az ilyen Tv készülékek, hogy az egyes képkockákat rövid ideig lássa a szem (1/100 másodperc), így ennek következtében a mozgóképek élesebbnek tűnnek a Tv-t nézőknek. itt ugyan már 100 képkockát látunk de valójában mégis 50 valódi képkockát.

Valódi 100Hz-es képmegjelenítés

Itt a Tv elektronikája, 2 valódi képkocka közé beinterpolál, egy köztes képkockát, ami az első és az utána következő valós képkocka különbözete. Itt ugyanúgy 1/100 másodpercig látunk egy képkockát, de mivel a közbeszúrt képkockának van információ tartalma, ezért a mozgás folyamatossá válik. Egy ilyen képnél már tényleg folyamatos képet kapunk!

Természetesen a Televízióknál találunk még 200-300-400....1200 Hz-es panelokat is. Ezek már szoftveresen tovább dolgozott képeket jelentenek. Sajnos itt sem garantálja semmi nekünk hogy egy 200Hz es tévé rendelkezik az alap valós 100Hz-es technológiával. Erre a Hz számításra nincs egyezményesen elfogadott szabvány, így minden gyártónak sajátja van. Márkákra pontosítva az alábbi szabványokkal dolgoznak a gyártók. Az LG saját szabványa az MCI (Motion Clarity Index). A Samsungé a CMR (Clear Motion Rate). Sonynál a MotionFlow XR. Philipsnél PMR-van (Perfect Motion Rate). Hogy csak az ismertebbeket soroljam, mert ezeknek a gyártóknak a termékei teszik ki a magyar TV piac nagy részét.

Ez természetesen a LED/LCD Tv-k képfrissítéséről szól, a Plazma Tv-knél más azért a helyzet, a gyors válaszidő végett ott a 600Hz az úgy jön ki, hogy egy bejövő képet a Tv többször jelenít meg 50fps x 12 = 600Hz.

Az hogy melyik gyártó  melyik terméke rendelkezik valódi 100Hz-es panellal akár egy üzletben is ki lehet deríteni, léteznek erre teszt videók. Ezekkel kiszűrhető a készülék valódi értéke.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése