2013. október 14., hétfő

Aktív vagy Passzív 3D ?

Általában akiknek a tv vásárlási szándékai között ott van a 3D technológia, ők gyakran teszik fel  azt a kérdést hogy aktív vagy passzív 3Ds technológiájú televíziót vásároljanak! Erre a kérdésre szeretnék most választ adni!

Először ejtsünk szót magáról a 3D-ről! A 3D-s képmegjelenítés lényege a mélységérzet adása, végső soron arról van szó, hogy az emberi agyat „átverve” a tévék sík felület segítségével térbeli képet állítanak elő!

Aktív 3D:
Először is milyen is azaz aktív 3D ? Az aktív technológia alapja, hogy a bal, illetve jobb szemnek szánt képek váltakozva jelennek meg egy hagyományos LCD tv képernyőjén. Azonban mivel így a másodpercenkénti képkockák száma egy szemre megfeleződik, a frissítési rátának kétszer akkorának kell lennie, mint egy standard LCD monitornál vagy TV-nél (50 Hz). Ezért a 3Dre alkalmas  TV-k minimum 100 Hz-es frissítési rátával rendelkeznek. A képzáró szemüvegek feladata, hogy megkülönböztessék a képernyőről érkező képeket, hogy mindegyik szem csak a neki szánt képet láthassa.
Az aktív szemüveg lencséi reteszként működnek, és összehangolt módon, felváltva záródnak a bal, illetve a jobb szem előtt, hogy azok rendre csak a megfelelő képet lássák a 3D tv-ből. Az aktív képzáró szemüveget többféle technológia hangolhatja össze a televízióval. Ezek a különleges szemüvegek folyadékkristályt tartalmaznak, amely elsötétedik, és így reteszként funkcionál.

Passzív 3D:
A fény polarizálásával képesek leszünk a fényt szűrni a különleges polarizáló fólia segítségével. Az alábbi ábra azt mutatja be, ahogyan egy projektor két képet vetít egy különleges vászonra, amely megőrzi a visszatükröződő fény polaritását. A két vetített kép polaritása merőleges egymásra. A polarizáló szemüveg lencséi eltérő polarizáló fóliával vannak bevonva, hogy egy lencse csak az egyik irányban polarizált fényt engedje át. Ahogyan az ábrán is látható, egy lencse csak az egyik képet engedi át a bejövő fények eltérő polarizáltsága miatt.
 
Polarizáció
Mindkét technológiának meg van a maga előnye is és hátránya is. Az aktív 3Ds technológia adhat valódi FULL HD képminőséget nekünk akár belépő szintű készülékeknél is, míg a passzív 3D csak a nagyon drága készülékei képesek a Full HD jelminőség megjelenítésére! Ez az aktívnál lehet előny a passzívnál hátrány, amennyiben ezt érzékeljük megtekintése közben. Az aktívnak viszont mindenféleképpen hátránya hogy mivel az LCD panelok árammal működnek ezért vagy tölteni vagy elemcseréről kell időnként gondoskodnunk! Nagyon sokan mondják hogy az aktív 3D vibrál a passzív nem, az aktívtól fáj az ember szeme a passzívtól nem. Ez függ embertől is és nagyon sokban a környezettől is. Az aktívnak nem tesz jót a sok fény, mint ahogy a plazma tvnek sem. Itt megjegyezném hogy plazma tvk csak aktív 3Dvel léteznek! Általában ha valakinek nagyon zavaró az aktív 3D akkor ugyanez elő fog jönni a passzívnál is csak kicsit később.


Egyik technológia sem sokkal rosszabb a másiknál. Kis gyerekes családokba én a passzívat ajánlanám. A többiek pedig próbálják ki hogy érzik-e ezeket a különbségeket! Illetve Gondolják át hogy van-e igény ténylegesen erre a funkcióra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése