2013. október 12., szombat

Felbontások, képminőségek!


Cikkünkben összeszedjük a ma használatos felbontásokat amikkel találkozhatunk egy üzletben vagy termékleírásban.

Először is tisztázzunk pár alapfogalmat!
Mi is az a felbontás?
 A felbontás a kijelző által megjeleníthető pixelek száma (szorzatként) Egy képernyősorban található képpontok számának (oszlopok) és a képernyősorok számának szorzata.

És itt jött egy újabb fogalom a pixel!
 A "pixel" kifejezés pontot, a számítógépnél, helyesebben a kijelzőknél képpontot jelent. Az 1 pixel - az a legkisebb egység, amit egy kijelző még meg tud jeleníteni. Ha a felbontás például 1024x768 - akkor ez azt jelenti, hogy786432 önálló képpontocska világít.
Le egyszerűsítve annyit jelent, hogy minél nagyobb számokat látunk az adott leírásban annál nagyobb részletgazdagságú kép megjelenítésére alkalmas a televízió. Ma használatos felbontások a tvknél az alábbiak:

SD 720 x 480
HD Ready  1366 x 768
Full HD 1920 x 1080
Ultra HD 3840 x 2160

Persze ez nem azt jelenti hogy a HD Ready tvre rá sem kell nézni mert van annál jobb! Itt bonyolítunk picit a történeten. Ezek az a számok azt jelzik hogy az adott kijelző konvertálás nélkül maximum mekkora felbontású képet képes megjeleníteni. A képünk minősége csak is egyvalamitől fog függeni, méghozzá attól hogy milyen az adott jel amit kap a készülékünk. Ez a jel jöhet szolgáltatótól is vagy szabadon fogható földfelszíni sugárzással, esetleg szabadon fogható műholdról. Magyarországon a földfelszíni digitális jel az amit bárki elérhet szinte bárhol az országban. Sajnos a mai jelminőségek amiket a magyar tv társaságok szolgáltatni tudnak az SD vagy HD jelminőség. Így ne lepődjünk meg hogyha egy gyönyörű szép Full HDs tv készüléken nem lesz valami szép jelminőségünk! A könnyebb megértéshez mutatok egy kis képet ahol láthatjátok a felbontások között különbségeket!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése