2013. október 11., péntek

Led, LCD vagy Plazma !



Ebben a kis szösszenetben felvázolom a ma kapható tv kijelző technológiákat. Véleményem szerinti pro és kontra megjegyzésekkel! Igaz hogy LCD tv ma már nem nagyon van a piacon de az összehasonlítás kedvéért beleveszem őt is az összehasonlításba!

LED TV:
A led tvket sok helyen nevezik led lcd tvknek is mivel ezek a televíziók ugyanolyan folyadékkristályos panellal rendelkeznek mind a sima ccfl megvilágításos lcd tv társaik,  csak itt más a panel megvilágítása. maga a panelt itt ledek világítják meg. Maga a led megvilágítás az egyik leg korszerűbb technológia amely több előnnyel is jár hagyományos társaival szemben. Technológiájának köszönhetően lényegesen kevesebb áramot fogyasztanak ezek a készülékek. Egyre gyakrabban találkozhatunk A+-os fogyasztású modellekkel is. valamint ezeknek a készülékek sokkal magasabb kontrasztarány elérésére is képesek. Nem utolsó sorban már hosszabb üzemórát ígérnek ezeknek a készülékeknek. A led tvknek Sokkal jobb a betekintési szögük akár már a nagyon olcsó kategóriában is. Kettő féle led megvilágítás létezik ma a piacon az egyik az EDGE led(keretled) a másik pedig a DIRECK led(háttér led) megvilágítások. Mindegyiknek van előnye és van hátránya is. A keretledes tvk-nél gyakran előfordulhat az úgynevezett felhősödés! A Direkt ledes tvk picit vastagabbak és alsóbb kategóriában esetenként gyengébb a színátmenet kezelésük.

Kép a felhősödésről


LCD TV:
A fent említett folyadékkristályos panelt itt speciális fénycsövek világítják meg melyeknek az idő múlásával csökkenhet a fényereje így csökken a kontraszt és idővel kevésbé szép képet kapunk. Valamint a sima lcd tvk betekintési szöge is kisebb lehet. Nem utolsó szempont ma a fogyasztás sem. mert led testvéreikhez képest lényegesen többet fogyasztanak. Többet nem is írok már ezekről a tvkről, mivel már nem nagyon vannak forgalomban idehaza.

Plazma TV:
Ez az a tv kategória amire általában azt mondja az ember hogy, sokat fogyaszt ilyen nekem nem kell! Igen ezek a tvk többet fogyasztanak mint hasonló méretű led társaik. Ezeknek a tvknek a képük egyediségében van a varázsuk. aki sok sportot néz, vagy nagyméretű tvt szeretne jó árban azok általában plazmát vesznek. Nem árt tudni róluk hogy jelenleg a legkisebb méret amiben kapni lehet nálunk az 42" azaz 106 cm. És nem is gyártja sok gyártó ma már. Az ismertebb márkák közül a Panasonic , Lg és Samsungnak vannak plazma tvi a piacon. Valamint a plazma az egyedüli tv a piacon  amelyben 100 cm felett is létezik HD Ready azaz 1366 x 768 felbontás. Hátránynak mondható náluk hogy nagyon rosszul viselik az állóképeket mivel hajlamosak a beégésre, ez annyit jelent hogyha nem mozog a kép a televízióban a nagyon éles képi részeknél  beéghet a szín a tvbe. Azok szeretik még a plazmát akiknek nem szereti a szeme a ledek erős és intenzív fényét.

Kép a beégésről



Én a magam részéről sem a ledet sem a plazmát nem ítélem el. Mindkét technológiának megvannak az egyediségei és előnyei.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése